• Door Lisanne
  • In Woordexpeditie
  • 7 februari 2014

Respijtzorg

Tijdens mijn zoektocht naar bijzondere woorden die met de zorg te maken hebben, stuitte ik op het woord ‘respijtzorg’. Ik moet eerlijk bekennen dat dit woord voor mij geheel nieuw was, dus leek het mij een goed woord om eens nader te bekijken.

Betekenis van respijtzorg

Eigenlijk is de betekenis van respijtzorg heel eenvoudig. Respijtzorg biedt een mogelijkheid om mantelzorgers even helemaal van hun taken te ontlasten. De zorg die de mantelzorger op zich heeft wordt tijdelijk overgenomen door een beroepskracht of vrijwilliger.

Respijtzorg zorgt dus voor respijt van de zorgtaken die een mantelzorger op zich heeft genomen. Dit kan voor een dagdeel zijn, maar ook voor langere tijd in verband met vakantie.

http://djuzz.nl/wp-content/uploads/2014/02/respijtzorg.jpg

Maar waar komt het woord respijtzorg toch vandaan?

Dit blijft voorlopig nog een vraag. Ik heb contact gehad met de Mantelzorglijn van vereniging Mezzo, waarvan ik had gehoopt dat zij mij het stuk ontbrekende informatie konden geven. Maar helaas, ook voor hen was het onbekend wie de term respijtzorg in het leven heeft geroepen en wanneer dat was.

Een beetje teleurgesteld moet ik voorlopig de zoektocht staken. Achter de schermen blijf ik op de uitkijk naar meer informatie. Weet jij meer? Stuur mij dan een berichtje, zodat ik mijn blog kan aanvullen. Tenslotte houdt niemand van half werk ;)

Lisanne

Contact

Email: info@djuzz.nl
Close