• Door Lisanne
  • 6 december 2013

Mondegreens. Wat?

Surfend over het web der interessante dingen stuitte ik op een dossier van Onze Taal. Het dossier, uit 2005 al, ging over zogenaamde Mondegreens: gedeelten van liedjes die verkeerd verstaan (en dus gezongen) worden, zoals “Het regent harder dan ik ≠denken kan”. Als fanatiek muziekliefhebber en meezinger (dat heb ik van mijn moeder denk ik) ben ik maar al te bekend met het fenomeen, maar tot vandaag had ik (ja, ook ik als afgestudeerd taalkundige) nog niet eerder gehoord van de term Mondegreen.

De term is afgeleid van een stukje van een Schotse schrijfster die in haar jeugd een lied moest zingen met daarin het stuk: “And laid him on the green”, maar zij verstond: “and Lady Mondegreen”. Enfin, Onze Taal heeft dus in 2004 mensen opgeroepen hun voorbeelden in te sturen en heeft deze vastgelegd in een online dossier, waarin je kunt zoeken op trefwoord, artiest of lied. Het dossier is begeleid met een leuk artikel over de bevindingen van Nederlandstalige Mondegreens.

Ik ben zelf geen fan van Nederlandstalige muziek, maar de voorbeelden zijn werkelijk hilarisch! Het zal je dan ook niet verbazen dat er een schat aan voorbeelden van de toch al ambigue lyrics van Acda en De Munnik en Bløf goed vertegenwoordigd zijn (en dan met name Niet of Nooit Geweest en Harder dan ik Hebben kan J ). Sommige voorbeelden vind ik te flauw voor woorden, of een wel erg ingewikkelde hersenspinsel, maar soms kun je echt krom liggen van het lachen.. “En morgen als de postbode mijn ≠huisdier heeft gevonden....” of “Ik blijf langer hangen dan de ≠ballen van Wim Kok” (Brainpower) Ge-wel-dig.

Jullie snappen vast dat ik mij goed vermaakt heb met het doorspitten van bij mij bekende (dwz niet al te oude) artiesten en uit te zoeken welke ik zelf ook verkeerd verstaan heb. Nu ben ik een dusdanige perfecitionist dat ik vroeger met liedjes meezong met het boekje erbij, dus dan word je wel op het juiste spoor geleid, maar die van Brainpower heb ik oprecht altijd zo verstaan...

Maar ik weet wat ik het komende weekend ga doen. Of wellicht een leuke opdracht voor tijdens de Kerstdagen. Ga eens met je familie na wat jullie vroeger allemaal verkeerd zongen. Of misschien nog steeds wel?!

Laat het me weten als je iets bedenkt (bij voorkeur van na 2005 J, want dat staat niet in het dossier van Onze Taal en met alle Gers Pardoelen en Kraantje Pappie’s van tegenwoordig moet het toch niet al te ingewikkeld zijn om iets verkeerd te verstaan, toch?

Lisanne

Contact

Email: info@djuzz.nl
Close