• Door Lisanne
  • In Taaltip
  • 18 december 2015

categorieën of categoriën

Twijfel je wel eens over wat nu eigenlijk de juiste meervoudsvorm is van het woord dat je wilt schrijven? En dan in het bijzonder woorden die in het enkelvoud op [ie] of [ee] eindigen? Is het voor jou nooit precies duidelijk of het nou categorieën is of categoriën? Zoek dan niet verder en laat je helpen met mijn beknopte uitleg.

Waarom is het categorieën en bacteriën?

Woorden krijgen in het meervoud een ë aan het enkelvoud geplakt, wanneer de klemtoon in het enkelvoud op de [ie] of [ee] ligt. Dit is dus de laatste klank van het woord. Wanneer het woord in het enkelvoud de klemtoon op een andere lettergreep heeft óf wanneer er helemaal geen klemtoon is, dan valt de toonloze e weg en komt de trema op de [e] in [ie] of [ee].

Het is categoRIE en niet cateGOrie, dus wordt het meervoud categorieën. In het geval van bacteriën is het bacTErie en niet bacteRIE, dus wordt het meervoud bacteriën.

Tip van Djuzz

Je kunt heel gemakkelijk uitvinden waar nu eigenlijk de klemtoon ligt. (Alhoewel sommige mensen die écht lastig vinden...) Spreek voor jezelf het enkelvoud van het betreffende woord uit (zoals ik hierboven heb uitgeschreven) en zeg hardop de verschillende klemtoonmogelijkheden. Je hoort direct wat de juiste plaats van de klemtoon is.

De regel om op te slaan

categorieën of categoriën. Wat is de juiste meervoudsvorm?
Wat zijn woorden waarbij jij wel eens twijfelt over de meervoudsvorm?

Contact

Email: info@djuzz.nl
Close